neděle 12. května 2013

Bílý nebo třtinový cukr?

 
zdroj tumblr
Jak je to s tím třtinovým cukrem?
Spousta lidí nahrazuje bílý cukr cukrem třtinovým. Ale jaký je mezi nimi rozdíl? Už jsem toho slyšela nebo četla spousta, tak takové malé zhodnocení.
Třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace a zůstávají mu stopové prvky minerálů, vitamínů nebo třeba vlákniny. Ale toto množství je celkem zanedbatelné. Zpracování třtinového cukru není tedy tak perfektní, jako když cukr projde ještě chemickou rafinací, tudíž se může při špatném mytí stát, že na cukru zbydou i  zbytky hnojiv apod. A pořád je to jednoduchý cukr, stejně jako cukr bílý. Tyto cukry nám sice dodají rychle energii, ale stejně rychle pak nastoupí hlad nebo únava. Nevyužité cukry se nám, ale ukládají ve formě tuku. A to že přemíra jednoduchých cukrů může způsobit deprese, hyperaktivitu, poruchy trávení, tak to už je jen bonus.

Vhodnější jsou složené neboli komplexní cukry, které se v těle vstřebávají pomaleji a tělu dodávají energii postupně a nepřetěžují tak náš organismus. Najdeme je například v zelenině, obilovinách, bramborách nebo ovoci.

Výroba bílého cukru je tedy složitější, tak by logicky měl být třtinový cukr levnější, ne?(Pěkně nás obchodníci rejžujou....stejně tak je to u rýže natural apod).  Někdy se prý dokonce dělá, že hnědý cukr je vlastně cukr bílý a je jen na hnědou barvu dobarvován (Co lidi nevymyslí, že?)

Já sama bílý cukr moc nepoužívám, občas jen do nějakého pečení a třtinový kvůli chuti do mojita. Teď jsem začala používat agávový sirup (má oproti jiným sladidlům, alespoň nízký glykemický index.) Stejně tak ráda používám med kvůli jeho léčivým vlastnostem a hlavně se nekazí a nebo sušené ovoce jako sladidlo je taky fajn. Za sebe nedoporučuju náhražky sladidel, ale o tom třeba zase příště. Čím sladíte vy?

6 komentářů:

  1. Já se teda naučila cukr nepoužívat vůbec.
    Když vidím, že si někdo doslazuje třeba ovesnou kaši, tak se mi z toho dělá zle. Vůbec si to neumím představit. :))
    Dokonce už nepoužívám žádné sladidlo jako med, stévii, javorový sirup, zjistila jsem, že se bez toho dokážu obejít.
    Je pravda, že třtinový cukr jsem si teď pořídila, když třeba něco peču rodině, ale nějak to neřeším. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Cukr už taky téměř nepoužívám. Když sladím, tak občas medem, jinak spíš ovocem.
    Když už ale cukr, tak ten třtinový, furt si myslím, že není tak agresivní ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Já už ho taky skoro vůbec nepoužívám, ale když už, tak třtinový :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já když už tak sladím medem nebo sirupem.. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Třtinový používám jen na pečení, jinak když už sladím, tak jenom trošku a to buď medem nebo javorovým či datlovým sirupem :)

    OdpovědětVymazat
  6. Určitě mám raději třtinový:) Nechceš se vzájemně sledovat? Byla bych moc ráda!

    Vik Ladyla

    OdpovědětVymazat