Jak je to s tím třtinovým cukrem?
Spousta lidí nahrazuje bílý cukr
cukrem třtinovým. Ale jaký je mezi nimi rozdíl? Už jsem toho slyšela nebo četla spousta, tak takové malé zhodnocení.
Třtinový cukr neprochází procesem
chemické rafinace a zůstávají mu stopové prvky minerálů,
vitamínů nebo třeba vlákniny. Ale toto množství je celkem
zanedbatelné. Zpracování třtinového cukru není tedy tak perfektní, jako když cukr projde ještě chemickou rafinací, tudíž se může při špatném mytí stát, že na cukru zbydou i zbytky hnojiv apod. A pořád je to jednoduchý cukr, stejně jako cukr
bílý. Tyto cukry nám sice dodají rychle energii, ale stejně
rychle pak nastoupí hlad nebo únava. Nevyužité cukry se nám, ale
ukládají ve formě tuku. A to že přemíra jednoduchých cukrů
může způsobit deprese, hyperaktivitu, poruchy trávení, tak to už
je jen bonus.
Výroba bílého cukru je tedy složitější, tak by logicky
měl být třtinový cukr levnější, ne?(Pěkně nás obchodníci rejžujou....stejně tak je to u rýže natural apod). Někdy se prý dokonce dělá, že hnědý cukr je vlastně cukr bílý a je jen na hnědou barvu dobarvován (Co lidi nevymyslí, že?)
Já sama bílý cukr moc nepoužívám, občas jen do nějakého pečení a třtinový kvůli chuti do mojita. Teď jsem začala používat agávový sirup (má oproti jiným sladidlům, alespoň nízký glykemický index.) Stejně tak ráda používám med kvůli jeho léčivým vlastnostem a hlavně se nekazí a nebo sušené ovoce jako sladidlo je taky fajn. Za sebe nedoporučuju náhražky sladidel, ale o tom třeba zase příště. Čím sladíte vy?
Já se teda naučila cukr nepoužívat vůbec.
OdpovědětVymazatKdyž vidím, že si někdo doslazuje třeba ovesnou kaši, tak se mi z toho dělá zle. Vůbec si to neumím představit. :))
Dokonce už nepoužívám žádné sladidlo jako med, stévii, javorový sirup, zjistila jsem, že se bez toho dokážu obejít.
Je pravda, že třtinový cukr jsem si teď pořídila, když třeba něco peču rodině, ale nějak to neřeším. :))
Cukr už taky téměř nepoužívám. Když sladím, tak občas medem, jinak spíš ovocem.
OdpovědětVymazatKdyž už ale cukr, tak ten třtinový, furt si myslím, že není tak agresivní ;)
Já už ho taky skoro vůbec nepoužívám, ale když už, tak třtinový :)
OdpovědětVymazatJá když už tak sladím medem nebo sirupem.. :-)
OdpovědětVymazatTřtinový používám jen na pečení, jinak když už sladím, tak jenom trošku a to buď medem nebo javorovým či datlovým sirupem :)
OdpovědětVymazatUrčitě mám raději třtinový:) Nechceš se vzájemně sledovat? Byla bych moc ráda!
OdpovědětVymazatVik Ladyla