čtvrtek 15. srpna 2013

Mandlové mléko


Mandlové mléko si dělám jako náhražku toho kravského docela často. Mandle jsou skvělým rostlinným zdrojem vápníku a smoothies nebo chia pudinky jsou z něj taky skvělé.
Ve zdravé výživě seženete mandlové mléko asi kolem 70-80 kč, taky jsem si ho tam kupovala. Ale jeho příprava je opravdu jednoduchá, takže se vám ho vyplatí udělat si doma.

Potřebujeme:
100g mandlí
1 litr vody

Postup:
Mandle spaříme horkou vodou a oloupeme. Necháme proschnout, a poté rozmixujeme na hrubo. Mandle přelejeme litrem studené vody a necháme 2 hodiny stát při pokojové teplotě. Občas promícháme. Poté mandle s vodou znovu mixujeme než se nám vytvoří bílé pěnivé mléko.
Mléko si můžete přelít ještě přes síto, a pak nalít lahve.

Chia pudink z mandlového mléka - recept zde




Zmrzlina z mandlového mléka - recept zde

6 komentářů:

  1. Super recept! Už jsem ho viděla tolikrát, ale pořád nejsem schopná to vyzkoušet. Ale mám volný víkend, tak se do toho asi konečně taky dám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kolik ml mléko ti z tohoto množství vyšlo?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To pak mixuješ s tim přelitym litrem vody, takže mám litr mléka. Možná když by se na 100g dalo méně než litr vody, tak by to mělo výraznější chuť. Nevim, nezkoušela jsem s míň.

      Vymazat
  3. já se bojím, že by mi to nevyšlo tak to nebudu riskovat - zkoušela jsme makové mléko a katastrofa :D

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to fakt skvěle :) Někdy během týdne se do toho pustím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mandlové mléko je fajn. :)
    Já dělala třeba i jáhlové, ovesné, rýžové, makové.. mám v plánu lískooříškové a sojové. :)

    OdpovědětVymazat