neděle 9. února 2014

Čokoládový dort z kuskusu

Tak jsem se takhle jednou nechala v penáči unést a v akci si nakoupila spousty kuskusu. A protože slané verze kuskusu už jsem celkem přežraná přecpaná, tak jsem zkusila zařadit sladkou verzi. Ale to bych nebyla já, že bych skončila u kaše a rovnou jsem se pustila do dortu. A co vám budu povídat. Ani se nerozmýšlejte a rozhodně zařaďte tenhle dort na seznam, co rozhodně udělat příští víkend. I když já bych příště udělala tu vrchní část klidně z dvojnásobné várky (poleva mi chutnala krapet víc:) a tu spodní trochu menší. Pohrajte si s tím a uvidíte. Teď už jdeme na moje dávkování.
Suroviny na spodní část:
1 až 1,5 hrnku kuskusu
2 - 3 hrnky vody (většinou se doporučuje tak dvojnásobek vody na dávku kuskusu)
3/4 hrnku cukru
2 zralé banány
1/3 hrnku kakaa

Suroviny na polevu:
100g kešu
100g hořká čokoláda
1/2 hrnku cukru, medu apod.
5 lžic škrobové moučky
2 hrnky rostlin.mléka (mandlové, rýžové, sojové...)

Postup:
Do kastrůlku nalejeme vodu, přidáme kuskus, cukr a vaříme do zhoustnutí. Potom přidáme rozmačkané banány a kakao a promícháme. Vzniklou směs nalijeme do dortové formy.
Na polevu budeme potřebovat kešu ořechy, které jsem si nejdříve namočila na hodinu do vody, aby změkly a poté rozmixovala. Do jiného kastrůlku nalejeme mléko, přidáme nalámanou čokoládu, škrob a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rozmixované kešu, promícháme a nalejeme na kuskusovou směs a dáme vychladit. Já navrch nasypala ještě kokos, ale můžete si jej ozdobit podle vaší libosti. Dort jsem dělala večer. Přes noc nechala uležet a podávala k snídani. Tak snad vám taky zachutná:)

6 komentářů:

  1. Teeeda, dort z kuskusu jsem ještě nikde neviděla. :))
    Líbí se mi ta poleva. :P

    OdpovědětVymazat
  2. Kuskusový dort? Páni, co se ještě nevymyslí :D Vypadá to skvěle, kéž by mi ho někdo doma upekl:D

    OdpovědětVymazat
  3. dorz kuskus vidím prvně, ale vypadá moc dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dort z kuskusu? Tak to by mě tedy nenapadlo :D Zajímalo by mě jaké je to chuťově protože mám vtíravý pocit, že bych si spíše vybrala klasický dort. Určitě bude dobrý ale ten kuskus v dortu zní příliš exoticky :D

    OdpovědětVymazat